Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
[...] w zależności od okresu przygotowań. Posiłki spożywa „w ramach pracy”, a nie po to, aby zaspokoić kubki smakowe. Drugi posiłek składa się z: Stek – 200 g Słodkie ziemniaki (gotowane na parze) – 300 g Posiłek 3 Dauda stosuje dietę wysokobiałkową, która według niego jest niezbędna kulturystom do utrzymania masy mięśniowej. Jednakże stara się jeść [...]
[...] spróbować swoich sił. Ponieważ nie zostało dużo czasu na przygotowanie, jego dieta wyglądała dość ekstremalnie. W styczniu i lutym głównymi składnikami diety była wołowina i gotowane mięso cielęce. Z kolei w marcu spożywał głównie białko, którego źródłem było 70 gotowanych białek z jaj... codziennie! Z jego wypowiedzi wynika, że zjadał 10 białek [...]
[...] wykorzystać o każdej porze dnia. Mają dużo białka, mnóstwo witamin i minerałów i do tego mogą przetrwać w lodówce do pięciu tygodni. Jajka możesz zjeść na miliony sposobów, gotowane, smażone, w formie omletów, wypieków, zapiekanek itp. Podsumowanie Mając lodówkę, spiżarkę i zamrażarkę zaopatrzoną w zdrową żywność, możesz zawsze przygotować coś [...]
[...] około trzech godzin, trzech i pół, aby poczuć poczuć głód i przejść do następnego posiłku. Czerwone mięso zajmuje około 24 godzin, aby czuć się dobrze”. Przeciętnie małe gotowane jajko (50 g) ma około 78 kcal, 6,29 g białka, 0,56 g węglowodanów i 5,3 g tłuszczu całkowitego. Białko jaja kurzego ma około 17 kcal, 3,8 g białka, 0,2 g [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
[...] np. przez 6-8 godzin. Po poście posiłki powinny być lekkostrawne. Znakomicie w tym czasie sprawdzić się mogą banany, pieczywo tostowe, biały ryż, ziemniaki (pieczone lub gotowane), rosół, jajka na miękko, czy też mus jabłkowy. Z drugiej strony w tym czasie, po okresie postu, zdecydowanie należy unikać potraw smażonych, surowych warzyw, [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
czesc jak to jest z tymi gotowanymi jajkami?CZytalem ze nie powinno sie jesc duzo zoltek , ale czy to prawda?jak np na sniadanie chce zjesc 3-4 jajka , to powinienem sie pozbyc zoltek? Druga sprawa to jak je przyrzadzac - tak , ze sie cale jajko ugotuje z zoltkiem w srodku , czy nie nalezy dogotowywac zoltka? Zalezy mi na bialku. CZy zestawienie - [...]
Więc chciałbym znać tutaj odpowiedz jakiegoś znawcy na temat zywienia czy jajko powinno sie jesc z zółtkiem czy bez i samo białko z tego co wiem zółtko samo w sobie jest bardzo szkodliwe i rośnie ryzyko cholesterolu jaka jest wasza opinia na ten temat?
http://books.google.pl/books?id=Zvbsgl2H19EC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false Strona 99 wyżej wymienionej książki, Żółtka ugotowane na miękko, twardo i surowe są porównywalnie strawne. Białka ugotowane na miekko, półpłynne stawia większy opór sokom trawiennym niż białko surowe. Ponadto jajko na twardo generalnie nie jest w większości [...]
Witam Was, dawno o nic nie pytalem, a czytając sobie wieczorem forum cos mnie zastanowilo,Albowiem odnosnie jajek,Bardzo juz mnie znudzily jaja gotowane z kilku powodów, 1."Długo" trzeba je przygotowywac, a rano jest malo czasu, 2. Trzeba obierac, 3. Duzo gorzej smakują niz jajecznica, o tą wlasnie chce zapytac, oczywiscie mowa o jajecznicy na [...]
Witam, wlasnie ukladam sobie jeden posiłek zblizony kalorycznie do ułożonej diety oraz zblizony BTW. I tutaj mam maly problem, nie znalazlem nigdzie odpowiedzi. 4 jajka gotowane to okolo 200gram - 310 kcal - B 25 W 2.2 T 21 2 kromki chleba razowego orkiszowego - 50g - 97.5kcal - B 3 W 20 T 0,5 2 plasterki sera żółtego np gouda - 42g - 155 kcal - [...]
mam pytanie czy jajecznica bedzie mniej wartosciowa jak gotowane jaja?i czy jak smaze jajecznice to daje oliwe z oliwewk czy nie traci ona na wartosci. z tego co czytalem to jajecznica np. z 4 jaj to 2 zoltka a 4 bialka.dzieki za odpowiedz
Witam! Mam diete. Przestrzegam jej ale od 3 dni gdy jem 3 jajka gotowane +owsianka na śniadanie wymiotuje samymi jajkami po 10 minutach od zjedzenia. Czym zastąpić jajko gotowane może być jajecznica czy sadzone?I jakim produktem można zastpąpić z rana jajka?.
Witam. Co ma więcej wartości odżywczych i białka mające większąwartość biolgiczną: jajka ugotowane na twardo czy jajecznica smażona na suchym teflonie? Pozdrawiam